Julbordet är inte komplett utan saftiga och smakrika köttbullar. Men att få till den perfekta konsistensen och smaken är inte alltid lätt. Blir de runda och saftiga, eller grå och torra? Här är några enkla knep för att lyckas med köttbullarna i jul.
I en intervju med GP delar stjärnkocken Stefan Ekengren med sig av sina bästa tips för att lyfta dina köttbullar till nya höjder. Med några enkla knep – och lite is – kan du imponera på gästerna och servera köttbullar som håller både formen och smaken.
Håll allt iskallt
Använd en riktigt kall bunke och finkrossad is i smeten. Isen, som blandas med färsen och salt, binder proteinerna bättre och gör att köttbullarna släpper mindre vätska vid stekningen. Resultatet blir saftiga och välhållna köttbullar.
Använd krossad is i smeten
Blanda en halv deciliter finkrossad is med färs och salt innan du tillsätter övriga ingredienser. Detta hjälper till att hålla köttbullarna saftiga utan att de blir vattniga.
Koka löken mjuk i smör
För smakens skull, undvik rå lök i smeten. Koka istället löken mjuk i smör tills den blir söt och mjuk, men inte brun. Låt löken svalna helt innan den blandas i smeten.
Kyla alla redskap
Se till att även sleven och andra redskap är iskalla innan du börjar arbeta med färsen.
LÄS MER:
Mauritza Klingspor är examinerad journalist med erfarenhet från nyhetsbyråer och dagspress.