Svensk pooljätte i konkurs: ”Gick inte att rädda”

Ett av Sveriges största poolföretag har gått i konkurs. Poolkungen begärde sig själva i konkurs i början av augusti sedan efterfrågan på pooler rasat.
– Jag gjorde vad jag kunde för att rädda det och nu gick det inte längre, säger nya ägaren Mats Hartelius till DI.

Mats Hartelius uppger till Di att han köpte tillbaka bolaget, som då var konkursmässigt, sommaren 2022 med en ambition att vända.

Strax före konkursen bytte Poolkungen namn till PK Bad. Konkursansökan lämnades in den 3 augusti hos Göteborgs Tingsrätt.
– Att Poolkungens namn inte nämns i samband med en konkurs är avgörande för framtida affärer, uppger ägaren Mats Hartelius för DI.
LÄS MER: Svensk vikingagård säljs – eget vikingskepp och vinkällaren Oden

Energikris, inflation och ränterusning har gjort att allt färre svenskar satsar på att bygga en egen pool. För några år sedan hade Poolkungen tio butiker, nu finns bara två kvar. Oomsättningen har minskat från 117 Mkr år 2021 till 15 Mkr hittills i år.

Bolaget köptes tillbaka av grundaren Mats Hartelius för ett år sedan, några år tidigare ägdes det av Anders Walls Beijerinvest. Ägaren vill helst inte ha publicitet runt konkursen, men då en konkurs är offentlig och har allmänintresse är det svårt att undvika. Skulderna i konkursen till olika fordringshavare uppgår till 37 miljoner kronor.

Läs mer: