Sveriges mest unika bostad – nu säljs väderkvarnen 

Den skånska väderkvarnen från 1887 har förvandlats till en väldigt unik privatbostad i fem våningar. 
– Det som är så fantastiskt med den här bostaden är att man verkligen lyckats få till de praktiska bitarna. Trots att det är så många våningsplan är det väldigt bra planerat och anpassat för att använda som bostad, säger mäklaren Alexander Persson på 3etage Fastighetsmäkleri till Hemnet.

Om du vill bo idylliskt OCH unikt så finns ett intressant objekt till salu för fem miljoner kronor. Ta dig ner till Kullabygden i nordvästra Skåne. Här finns den lilla orten Hjälmshult som omges av böljande rapsfält och vacker natur. 
Här finns också pittoreska väderkvarnar (eller möllor, som man säger på skånska). På 1800-talet var de skånska godsen ofta först med innovationer på jordbruksteknikens område, och de stora väderkvarnarna ersatte äldre vattenkvarnar och mindre s k stubbamöllor. 

En väderkvarn i Hjälmshult byggdes 1887 och var i bruk i många år. Men idag kan den klassas som en av Sveriges mest unika bostäder. Ägarna har gjort ett fantastiskt jobb med att förvandla den gamla möllan till ett mysigt och rymligt hem, även om det kan bli ganska mycket spring upp och ner mellan rummen. Den höga väderkvarnen har nämligen fem våningar och totalt 194 kvadratmeter boyta. 

Entrén till väderkvarnbostaden.

– Det som sticker ut extra mycket är helt klart att man fått till ett så pass bra boende, sett ur en praktisk vinkel. Fastigheten bjuder även på många möjligheter: här kan man utveckla sidoverksamheter såsom bed and breakfast eller gårdsbutik, säger mäklaren Alexander Persson till Hemnet

Väderkvarnen är alltså ett helårsboende för en familj: det finns dubbla sovrum – ett på våning fem och ett på våning tre. Och sovrummet i kupolen är verkligen häftigt designad, som du kan se på bilder under artikeln.
På våning två finns köket som ligger i öppen planlösning med matplatsen och en soffgrupp.
”Från köket med matplats och soffgrupp finns en utgång till mindre altan ovan möllans gråstensgrund. Här finns även en gästtoalett som tillsammans med den i tvättstugan kompletterar badrummet” skriver mäklaren

Säljarna hoppas på att en köpare är beredd att betala fem miljoner kronor för det unika hemmet. Mäklaren menar att ägarna lyckats få till de praktiska bitarna. Trots att det är så många våningsplan är hemmet bra planerat och anpassat för att använda som bostad.

“Det är ett unikt boende vid de guldgula och hypnotiskt vajande fälten” skriver mäklaren. 
“På uteplatsen får man känslan av en egen oas – här finns ett utekök, ett orangeri och en uteplats med trädäck. Läget är öppet och lantligt samtidigt som det är privat och insynsskyddat mellan kvarnens gråstensgrund och den uppvuxna häcken”. 
Tomten är 3 400 kvadrat stor. 

Eftersom fastigheten inte är en del av någon detaljplan så kan en ny ägare i princip ändra eller renovera hur som helst: ”bara fantasin sätter gränser” menar mäklaren.
“Vindmöllans gamla förråd är även idag ett förråd, men ombyggt av nästa ägare är detta kanske Kullabygdens nästa populära B&B? Känner du avsaknad av svalkande dopp under högsommaren så ryms en pool mellan bostad, gästhus och bastu” skriver mäklaren. 

Fakta Kullabygden

Kullabygden är full av historia och sevärdheter: Kullaberg, Krapperups borg, Kullens fyr, Nimis, Mölle, Arild och Viken. 
På Kullaberg, som är ett av Sveriges mest besökta naturreservat, kan du njuta av en fantastisk utsikt eller ge dig ut på en naturupplevelse. 

Många besöker även Kullens fyr och det kontroversiella konstverket Nimis. Nedanför berget finns den idylliska badorten Mölle, det pittoreska fiskeläget Arild och Brunnby gamla kyrkby.
Krapperups borg är belägen intill Öresund, strax söder om Mölle. Den nuvarande borgen uppfördes i mitten av 1500-talet och parken är öppen året runt för besökare.

Nordvästra Skåne är centrum för Sveriges keramiktillverkning och många keramiker har valt att etablera sig i Kullabygden. Här finns också konsthallar, gallerier och museer, bl a Höganäs Museum med sin omfattande samling av höganäskeramik.

MEST LÄSTA

Senaste nytt