Trots kursras för elbilar – Zeekr ska in på börsen

Efter att ha tagit Volvo Cars och Polestar till börsen de senaste åren laddar nu Geely upp för nästa börsnotering. Enligt uppgifter till Reuters återupptar nu kinesiska Geely planerna för att notera elbilsbolaget Zeekr på New York-börsen. Bolaget siktar på att ta in minst 5 miljarder kronor vid en eventuell börsnotering.
– Företaget har lämnat in dokument till amerikanska finansinspektionen SEC och fortsätter med det förberedande arbetet, säger Zeekr i ett uttalande till Reuters under onsdagsförmiddagen.

Den kinesiska bilkoncernen Geely har satt flera dotterbolag på börser runt om i världen. Biljätten har på bara några år noterat Volvo Cars, Polestar och brittiska Lotus. Kursfacit för Geelys noteringar har dock varit allt än starkt. Polestar kämpar med finansiella utmaningar och Lotus, som noterades så sent som i slutet av februari har redan sett sin börskurs halveras. Trots det försöker nu Geely nu notera ännu ett dotterbolag.

Geely la så sent som i november sina noteringsplaner för elbilsbolaget Zeekr på is, på grund av stora värderingsskillnader mellan investerare och bolaget samt ett svagt globalt börsklimat. Men nu kan en eventuell notering av det kinesiska elbilsmärket vara på gång igen. Enligt källor till nyhetsbyrån Reuters håller Zeekr just nu nya möten med potentiella investerare inför en eventuell börsintroduktion.

Under hösten förra året försökte Zeekr få in drygt 1 miljard dollar i nytt kapital, motsvarande 11 miljarder kronor vid en eventuell börsnotering. Då värderades elbilsbolaget till drygt 13 miljarder dollar, eller 140 miljarder kronor. Men nu verkar det som att Volvos systermärke Zeekrs värdering kan komma att minska kraftigt. Zeekr har tillverkning i Kina, men en stor design- och utvecklingsavdelning i Göteborg.

Enligt Reuters siktar nu Zeekr och Geely på att ta in 500 miljoner dollar vid en potentiell börsnotering, alltså hälften av vad bolaget tidigare siktade på. Vad den nya värderingen kan landa på är inte offentliggjort.

Geely har högt satta planer med Zeekr, och planerar att lansera sju nya modeller inom 36 månader. De har också ett uttalat mål för 2024 att leverera 230 000 bilar, vilket skulle innebära närmare en fördubbling av försäljningen jämfört med förra året. Då lyckades man endast sälja 118 000 bilar, vilket inte nådde upp till bolagets mål på 140 000 sålda bilar.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt