Vädjar: Därför ska du låta djurungarna vara

Ibland kan man se djurungar som ser ut att vara helt övergivna, men ofta är mamman inte långt borta. Efter många samtal till stiftelsen vädjar nu Djurens Ö om att folk låta de ensamma djurungarna vara. 
–Är de inte på en farlig plats, låt ungarna vara i fred!, skriver de i ett pressmeddelande.

I städer lägger ofta måsfåglar sina ägg på tak. Har taket inget bra skydd mot sol och regn så hoppar ofta ungarna ner och blir matade av sina föräldrar på marken. Stiftelsen Djurens Ö arbetar bland annat med att hjälpa moderlösa djur som farit illa. Just nu får de många samtal om mås- och andra djurungar som man tror har övergivits, men så är oftast inte fallen. 

Djurmamman kan lämna sina ungar under perioder för att hitta föda, vilket är helt normalt. Men om djuren befinner sig på en plats med mycket trafik så är de i fara. Då kan man placera ungarna i en låda och flytta dom till en lugnare plats dit föräldrarna kan se. Men så länge de inte är i fara är budskapet från Djurens Ö tydligt ”låt ungarna vara i fred!”
–Bättre att ha lite is i magen och övervaka på avstånd under några timmar och kontakta oss innan man tar hand om en djurunge. Om den inte är skadad förstås, säger Lili Päivärinta, grundare av Djurens Ö.

Foto: Djurens Ö


LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt