Världens högst placerade lägenhet – bilderna som ger dig svindel 

På 107:e och 108:e våningen i Central Park Tower, Manhattan, finns en takvåning uppe bland molnen.
Det är inte bara våningen som ligger högt – det gör även priset: 1,8 miljarder kronor.
”Den här mästerverket är oklanderligt designat även för den mest kräsne lyxköparen” skriver mäklaren Janice Chang.
Titta in i världens högst placerade våning till salu just nu.

För fyra år sedan byggdes Central Park Tower, som direkt marknadsfördes som ”världens högsta bostadsrätt”. Ett gigantiskt höghus precis vid södra delen av Central Park och en del av kvarteren som kallas Miljardärernas rad (Billionaires Row). Att köpa en lägenhet här kräver alltså att man är miljardär, annars gör man sig inte besvär. 

Fyra av de de tio dyraste lägenheterna i USA just nu finns i den här kåken. Högst upp på svindlande 107:e och 108:e våningen finns en av världens lyxigaste takvåningar till salu för svindlande 1,8 miljarder kronor. 
Våningen är enorm: drygt 1100 kvadratmeter med sju sovrum, åtta stora badrum och egen hiss (undrar hur lång tid det tar att åka 108 våningar?). 

Stora matrummet på 108:e våningen.

Rummen känns som slottssalar med åtta meters takhöjd och panoramafönster hela vägen från golv till tak. Utsikten är förstås enorm. Och om man vågar så kan man kliva ut på de två terrasserna på totalt 23 kvadratmeter.
Empire State Building på Manhattan har 102 våningar – och har du någon gång stått på utkiksterrassen så vet du hur svindlande det känns.

Mäklarfirman Douglas Elliman har fått i uppdrag att sälja den exceptionella bostaden. Och mäklaren Janice Chang förklarar att den här bostaden varken kommer att reas ut eller visas upp för kreti och pleti. Man söker helt enkelt några av världens rikaste som kan få en privatvisning innan man slår till:
– Den här mästerverket är oklanderligt designat även för den mest kräsne lyxköparen. Den magnifika bostaden får dig att tappa andan när du kliver in i de stora rummen med utsikt i tre väderstreck. Här lever du ostört, högt upp bland molnen, säger Janice Chang.

Janice Chang nämner märkligt nog inte en av de mest iögonfallande detaljerna i våningen, den nästan skulpturliknande trappan med glasräcke som förbinder de två våningarna. Bilden i annonsen visar att man står nära panoramafönstren och tittar ner på marken långt där nere. Den som flyttar in här bör inte vara höjdrädd. 

– Njut av en utsikt som sträcker sig flera mil, soluppgångar, stadens gytter långt där nere, blått vatten och blå himmel. Det här är en alldeles privat oas i en av Manhattans mest eftertraktade byggnader, avslutar Janice Chang.

1,8 miljarder kronor är alltså kontantinsatsen. Sedan tillkommer några svettiga utgifter. Varje månad ska ägaren betala 200 000 kronor i underhåll och del av löner till husets personal. 
Därefter tillkommer ytterligare 250 000 kronor i fastighetsskatt – varje månad. 
Det betyder en extra utgift på 5,4 miljoner kronor per år för nöjet och statusen att bo här.
Om man stannar i våningen i tio år så kommer man alltså betala 54 miljoner kr i underhåll och skatt. Puh! 

Trappan mellan 107:e och 108:e våningen – risk för svindel.
Ett arbetsrum med milsvid utsikt.
Central Park långt där nere.
Duscha hundratals meter ovanför staden.
Ett av sju sovrum.
Barnens sovrum.
Köket.
Panoramafönster.
Badkar med världens bästa utsikt.
Norra Manhattan med Central Park.

Fakta: Miljardärernas rad

Åtta nybyggda skyskrapor sträcker sig upp mot himlen vid Central Parks södra del i New York. Arkitekter kallas byggnaderna för penn-skrapor eftersom de är extremt smala och höga, som gigantiska blyertspennor som bryter av Manhattans siluett av höga hus. 
Ett flertal av husen går under kategorin ”superhöga” med en höjd på minst 300 meter. Några kan t o m aspirera på att tillhöra världens 10 högsta byggnader.

I folkmun har området med skraporna fått namnet ”Billionaires row”, miljardärernas rad.  På relativt kort tid slogs de åtta skaporna upp på samma gata, 57th Street, och priserna är astronomiska. En ”vanlig” lägenhet här kostar i snitt 120 miljoner kronor. Men det finns uppenbarligen extremt rika köpare. 

I skyskrapan med adressen One57 bor sedan sju år tillbaka miljardären Michael Dell, som betalade rekordsumman en miljard kronor. 
En hedgefond-manager vid namn Bill Ackman köpte en lägenhet några våningar längre ner för 900 miljoner. 
I skrapan 432 Park Avenue bor den saudiske affärsmannen Fawaz Al Hokair i ett penthouse som kostade 880 miljoner kronor. Och en hedgefond-manager, Kenneth C. Griffin, slog till på tre våningar i skrapan 220 Central Park South. Priset: 2,4 miljarder kronor. Därmed slog Griffin alla tiders bostadsrekord i USA.

MEST LÄSTA

Senaste nytt