Världens största fusionsreaktor byggd

Världens största kärnfusionsreaktor med världens starkaste magnet. Det är kärnfusionsreaktor ITER som nu äntligen står klar. Reaktorn kommer däremot inte vara i bruk för än tidigast 2039, 19 år senare än vad man först planerat.

Kärnfusionsreaktor för International Fusion Energy Project (ITER) har nu fått sin sista magnetstolpe installerad, rapporterar Live Science. Nu står den färdig i södra Frankrike men projektet har varit ett samarbete mellan 35 länder. ITER räknas nu som världens största kärnfusionsreaktor och har världens mest kraftfulla magnet. Det gör att de kan producera ett 280 000 gånger så starkt magnetfält som det som skyddar jorden.

ITER består av 19 massiva spolar som är hopkopplade i flera toroidformade magneter. Från början var det tänkt att reaktorn skulle kosta 5 miljarder dollar, men den slutgiltiga notan landade istället på 28 miljarder. Planen var även att reaktorn skulle påbörja sitt första fullständiga test år 2020. Nu säger forskarna att raktorn kommer köras igång tidigast 2039.

Foto: ITER
Foto: ITER

LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt