Varnar för konkursrisk i svenska lyxbostadsbolaget

Fastighetsbolaget Oscar Properties kan snart gå i konkurs och mängder av lyxbostäder står i så fall med osäkra garantier. Den analysen gör aktiemäklarhuset Pareto.

Det krisdrabbade Oscar Properties löper risk för konkurs i april nästa år.  Det skriver aktiemäklarhuset Pareto och hänvisar till en ”ohållbar kapitalstruktur” i det börsnoterade fastighetsbolaget. I år har Oscar Poperties aktiekurs rasat 90 procent. Och efter nyheten förra veckan så fortsätter kursen nedåt. 

Om analytikerna får rätt så riskeras inte bara värdepappren på börsen – utan även Oscar Properties ansvarsförbindelser med bostadsrättsföreningar med tusentals medlemmar.
Oscar Properties äger bl a omskrivna lyxfastigheter som Norra tornen i Vasastan, 79&Park på Gärdet, Industriverket på Igeldammsgatan och NO4 i Nacka Strand. 
Du kan se hela bolagets portfölj här

När det gick som bäst var Oscar Properties ett fastighetsbolag som köpte, utvecklade och sålde fastigheter med attraktiva lägen i Stockholm. Flertalet av företagets fastigheter har tidigare varit ombyggda fabriker, skolor och postcentraler. ”Fastigheter som idag utgör attraktiva och helt unika bostäder” har Oscar Properties förklarat.

Idag är tongångarna betydligt dystrare. Oscar Properties måste refinansiera ett obligationslån på 710 miljoner kronor i april 2023. Lånet hänger samman med ett fastighetsköp från SBB.
Om obligationsinnehavarna inte väljer att förlänga villkoren, och om Oscar Properties inte kan refinansiera på annat sätt, utlöses en krasch, menar Pareto.

– Det är tufft för fastighetsbolag nu med stigande räntor och en finansieringsmarknad som är oerhört utmanande. Vi kommer dock att fortsätta att jobba hårt för att stärka vår balansräkning och minska vår skuldsättning, säger Per-Axel Sundström, finanschef på Oscar Properties till SvD.

De senaste två åren har Oscar Properties förföljts av svarta tidningsrubriker och inkassokrav. Tidigare gällde det hyran för Oscar Properties huvudkontor på Linnegatan 2 där fastighetsägaren Humlegården krävde ca fem miljoner kronor för obetalda hyror. I sista minuten enades företagen om förlikning.

För två år sedan hade Oscar Properties obetalda skulder på ca 300 000 kronor. Delgivningsmän sökte upp vd:n Oscar Engelbert personligen, enligt tidningen Expressen. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt