Stor svensk bilhandlare i konkurs – 25 anställda

En större svensk bilhandlare har gått i konkurs. Märkeshandlaren Bilgruppen i Jönköping försattes i konkurs i slutet av veckan. Bilhandlaren hade 25 anställda och var auktoriserad återförsäljare för Peugeot, Citroën och Opel. 

Konkurserna har ökat kraftigt i Sverige under 2024 och nått rekordnivåer. Bilbranschen är också drabbad och flera större bilhandlare har vintern och försommaren försatts i konkurs. Enligt experter beror det på det tuffa ränteläget och att restvärden på vissa leasingbilar försämrats. Nu drabbas återigen en stor svensk bilhandlare av konkurs, rapporterar Carup.

Den här gången är det Bilgruppen i Jönköping som var auktoriserade märkeshandlare för Peugeot, Citroën, Opel och Mitsubishi som har kommit på obestånd, enligt Bolagsverket. Företag lämnade in sin konkursansökan till tingsrätten i torsdags. Företaget har funnits i 20 år och hade enligt hemsidan omkring 25 anställda. I senaste bokslutet omsatte Bilgruppen 115 miljoner kronor och gjorde en förlust på nästan fem miljoner kronor. Verksamheten har pågått in i det sista. 

Fram till sista juni i år hade 266 företag inom handel med motorfordon samt service försatts i konkurs. Det är en ökning med 32 procent jämfört med 32 procent jämfört med förra året, enligt UC. Det innebär att motorbranschen har den högsta konkursfrekvensen med 0,85 procent i år förutom restaurangbranschen som ligger på  1,13 procent. De flesta drabbade företag är dock relativt små. UC hoppas dock att Riksbankens räntesänkningar ska leda till en inbromsning i den allmänna konkursvågen.
LÄS MER: