Krossar myten om nyttiga smoothies

Att pressa frukter till en smoothie är inte så nyttigt som det kanske låter. Här är det du ska undvika för att smoothiedrickandet ska bli så hälsosamt som möjligt.
– Smoothies marknadsförs ofta som ett snabbt sätt att gå ner i vikt, men så är inte fallet, säger dietisten Federica Amati.

Att börja dagen med en smoothie är inte så nyttigt som många tror, skriver The Telegraph. Det har sina fördelar, men det behöver göras på rätt sätt.
– Smoothies kan hjälpa dig att få den näring vi behöver från frukt och grönsaker, särskilt om du annars kämpar för att äta tillräckligt av dem, säger mikrobiomforskare Emily Leeming.

En smoothie är nyttigare än juice eftersom man inte går miste om det nyttiga fruktköttet. Men en nerpressade frukter, även i smoothies, ställer till det för kroppen. Äter man ett äpple eller en banan fyller man ut magen och signaler skickas till hjärnan att man är mätt. Men när de istället pressas till en vätska får hjärnan inte samma signaler. Risken blir då att man äter mer än vad man egentligen behöver.

– Smoothies marknadsförs ofta som ett snabbt sätt att gå ner i vikt, men så är inte fallet, säger dietisten Federica Amati.
Hon rekommenderar att ha i chiafrön, jordnötssmör, avokado, tofu och mycket grönsaker för att se till att man får i sig mer av det kroppen behöver.

Ett misstag många gör är att köpa sin smoothie ute på caféer, då de ofta är fulla med socker. En undersökning i Korea visade att den genomsnittliga smoothien som serverades på landets kaféer innehöll 13 teskedar socker. Inte heller ska man ha för bråttom att dricka upp.

– Ofta tar vi inte tiden till att dricka smoothies som vi skulle göra när vi äter hela livsmedel. Jag gillar att uppmuntra till att äta mer medvetet, eftersom det hjälper oss att lyssna bättre till våra mättnadssignaler, utveckla en bättre relation till vår mat och skapa stunder av återhämtning under dagen. Så om du ska äta en smoothie, ta dig tid att smutta långsamt och njut, säger kostrådgivaren Eve Kalinik.
LÄS MER: