Efter alla skjutningar – rusning efter skottsäkra fönster

På bara fyra år har 1500 människor skjutits i Sverige.
Nu har privatpersoner och företag börjat ta saken i egna händer – och beställt skottsäkra fönster. 
– Intresset för skottsäkra fönster har ökat rejält, säger Bengt Nilsson, VD på Hammerglass.

Många beskriver skjutningar, sprängningar och gänguppgörelser i Sverige som en brottspandemi. 
Sedan 2018 har 1513 skjutningar rapporterats. Totalt har 203 människor dött och 526 skadats.
Dödsskjutningen i Ronna utanför Södertälje förra lördagen betyder att 50 personer har skjutits ihjäl i Sverige enbart i år.
Och för en vecka sen öppnade gärningsmän eld mot fastigheter i Stockholm, Göteborg och Malmö. I samtliga fall sköt gärningspersonerna in genom fönster.

Oron för vad som ska hända härnäst är påtaglig hos många företagare, institutioner och privatpersoner.
Men många har redan börjat agera, genom att skaffa skottsäkra fönster. 

Hammerglass i Båstad, är välkänt för sina högpresterande fönsterskydd – fönster i nanobehandlad polykarbonat som är 300 gånger starkare än glas – och här går telefonen varm just nu.
– Ja, intresset har ökat rejält och det är framför allt skottsäkra lösningar som folk efterlyser, säger Bengt Nilsson, VD på Hammerglass.
– Med sina goda materialegenskaper, sin låga vikt och sin extrema hållbarhet är Hammerglass ett utmärkt val av skyddsglas. 

Skjutningar och sprängningar ställer helt nya krav på vad fastigheters skalskydd ska klara av. Men det saknas fortfarande kunskap hos rädda privatpersoner om vilket typ av skydd man ska ha:
–  Ja, visserligen ökar kunskaperna, men många fastighetsägare och arkitekter saknar full insyn i vilken typ av säkerhetsnivå som krävs för att möta både potentiell hotbild samt försäkringsbolagens krav, konstaterar Bengt Nilsson.

Företaget arbetar aktivt för att bidra till ett tryggare samhälle och man gör det på flera olika plan. 
Dels erbjuder man kompletta fönster i alla skyddsklasser för en så bred målgrupp som möjligt, dels är Hammerglass sedan en tid tillbaka samarbetspartner till Stiftelsen Tryggare Sverige för att stötta dom i deras påverkansarbete. 

Hammerglass har också tagit fram en kostnadsfri säkerhetshandbok, där den som behöver råd och information kan få hjälp med val av säkerhetsnivå utifrån individuell situation.
– Säkerhetshandboken har uppenbarligen fyllt ett behov, för den har laddats ner frekvent från vår hemsida sedan vi lade upp den förra året och vi tycker det känns väldigt givande att få bidra med hjälp till självhjälp. Vi måste vara generösa med kunskap om vi ska kunna få till en förändring, konstaterar Bengt Nilsson.

Han menar att det inte räcker med att utgå från den egna fastigheten och den egna verksamheten när man gör en riskanalys: “man måste titta på hur hela gatan ser ut och vad som pågår hos grannarna”. 
– En hotbild måste inte nödvändigtvis vara riktad direkt mot det objekt som man ska välja skyddet till, sker det till exempel en explosion i en närliggande byggnad så ska den egna fastighetens fönster stå pall för det. 

Bengt Nilsson, VD på Hammerglass.

Hammerglass ser ofta exempel på att fel sorts lösning har satts in och det blir dyrt att åtgärda.
– Eller så leder det till kostsamma konsekvenser för kunden. För att inte tala om den onödiga personrisken, säger Bengt Nilsson.

Hammerglass ställer ut på säkerhetsmässan SKYDD den 25-27 oktober och kommer då bjuda besökarna på ett “vandalsäkrat” Experience Center, där man får testa säkerhetslösningar med diverse tillhyggen.
– Vi vill att det ska kännas så autentiskt som möjligt, det är oftast den bästa vägen att gå för att man ska kunna förstå vilka krafter det blir med till exempel basebollträ, kofot och hammare, säger Jonas Reuterberg, affärsområdeschef Hammerglass Fastighet.
– Vi kommer också berätta hur våra fönster står emot just beskjutning och explosion och här har vi en mängd tester och certifieringar att luta oss emot. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt