Markoolio: ”Dyra resor behövs inte för härlig sommar”

Marko ”Markoolio” Lehtosalo hade själv en barndom med knappa ekonomiska förhålanden. Nu vill han att alla barn ska få en härlig sommar, oavsett ekonomiska förutsättningar. Den folkkära artisten och trebarnspappan sina bästa tips på hur man skapar en minnesvärd sommar utan att spendera en förmögenhet. 
–Det behövs inte massa dyra resor, prylar eller aktiviteter för att skapa en härlig sommar, säger Markoolio i ett pressmeddelande. 

En ny undersökning genomförd av Amazon Sverige visar att drygt hälften (48%) av föräldrar oroar sig för att inte kunna ge sina barn en minnesvärd sommar. Den största anledningen till oron visade sig vara av ekonomiska skäl (31%). Trots det så visade det sig att sju av tio svenska föräldrar (71%) hade starkast minnen ifrån billigare aktiviteter som att fiska, bygga kojor eller göra en utflykt till stranden, snarare än ifrån dyrare aktiviteter så som att åka till nöjesparker och utlandsresor. 

Markoolio vill att alla barn ska få en bra sommar, även dom vars familjer har det svårt ekonomiskt. Nu ger han sina bästa tips för vad man kan göra för att ge sina barn en minnesvärd sommar utan att spendera massor av pengar. 
–Det behövs inte massa dyra resor, prylar eller aktiviteter för att skapa en härlig sommar. För mig är det de enkla stunderna med familjen som verkligen fastnar – som att cykla ner till sjön med varsitt metspö, bygga en koja i skogen eller spela fotboll på gården. En kortlek, ett fiskespö eller en boll räcker ofta långt för att skapa sommarminnen för livet, säger Markoolio. 

Markoolios tips för en minnesvärd sommar:


1) Gör egna metspön. Beställ hem flöte, krok, lina, håv och flytväst. Sen är det bara ut och hitta en schysst pinne och några daggmaskar. Därefter cyklar ni till en trevlig plats vid vattnet och tävlar om vem som får den finaste abborren. Jag brukade meta i Myrsjön, norr om Orminge, när jag var liten.

2) Spela kubb minns jag väl från mina somrar. Klassiskt sommarspel som ger mycket kul för liten peng. Varför inte anordna en trekamp och utmana grannar, släkt och vänner på kubb, brännboll och krocket. Kom ihåg att beställa hem vinnarmedaljer till alla deltagare.

3) Kortspel är enligt mig det bästa sättet att spendera en regnig sommardag tillsammans med ett glas O’boy och goda mackor. Vändtia, Finns i sjön och Svälta räven är några av mina favoriter, där timmarna bara flyger iväg.
LÄS MER: