Vill sälja Ernst hus från tv – men kan få problem

En pittoresk villa renoverad av självaste Ernst Kirchsteiger kan nu vara på väg ut till försäljning. Det vackra huset ligger idylliskt mitt i ett naturreservat – men att sälja huset kan bli en komplicerad affär.

Ernst Kirschsteiger renoverade torpet år 2015, i samband med inspelningen av programmet Sommar med Ernst. Ett år senare dömdes Hällefors kommun att betala ett skadestånd på 190 000 kronor för regelbrott. Anledningen till skadeståndet handlade att renoveringarna inte hade annonserats ut enligt lagen om offentlig upphandling. Kommunen valde därefter att inte överklaga förvaltningsrättens dom om skadestånd.

Fastigheten i Björskogsnäs köptes upp av Hällefors kommun år 2006 för 1,5 miljoner kronor. Nu nästan tjugo år senare så behöver kommunen spara pengar, och att sälja huset i Björskogsnäs i Grythyttan har kommit upp som en potentiell lösning, det rapporterar NA.
– Vi vill undersöka vad som gäller vid en försäljning. Vilka konsekvenser som försäljningen faktiskt kanske kan komma att medföra, säger Veronica Svensson, kommunchef i Hällefors kommun.

Ernst Kirchsteiger.

Vid köpet av huset år 2006 så stod kommunen för hälften av pengarna och andra hälften kom ifrån av bidrag från Naturvårdsverket. I och med det så vill nu kommunen faställa om de blir återbetalningsskyldiga till Naturvårdsverket vid en eventuell försäljning av huset. Därför ska en utredning av rättsförhållandena i ärendet eventuellt nu också genomföras. 

Ärendet har nu skickats till kommunförvaltningen för en mer omfattande utredning om vad som gäller ekonomiskt vid en eventuell försäljning. Därefter ska saken tas upp för beslut igen i kommunstyrelsen. Men enligt Veronica Svensson är det i nuläget oklart när det ska se. Men så mjöligtvis har du inom en snar framtid chansen att köpa ett hus – renoverat av TV4:as egen husguru Ernst Kirschsteiger. 

LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt