Spara el kan orsaka dyra skador på fritidshus

Varje vinter får tusentals fritidshusägare en obehaglig överraskning: vattenledningarna har fryst sönder och orsakat läckage. 
– Sänk inte värmen för att spara pengar. Det kan leda till omfattande frysskador som är både dyra och tar lång tid att åtgärda, säger Annika Berglund på Länsförsäkringar.

Snart planerar många sommarstugeägare att bomma igen sina stugor för att återkomma till våren. Att låta lite värme vara i gång skyddar fastigheten mot frysskador, men stigande elpriser kan ställa till det. 

Bara varannan fritidshusägare stänger av vattnet under vintern.

–  Risken finns att sommarstugeägare sänker värmen för mycket för att hålla nere kostnaderna, det kan stället leda till omfattande frysskador, säger Annika Berglund, affärsområdeschef på Länsförsäkringar Södermanland.  

Frysskador uppstår när innetemperaturen i fastigheten är för låg så att vattnet i ledningarna fryser sönder. Det är en skada som är både dyr och besvärlig att åtgärda – och står för hela 40 procent av alla vattenskador i fritidshus.

Trots det stänger bara varannan fritidshusägare av vattnet under vintern, enligt Länsförsäkringars statistik

Temperaturen i fritidshuset måste vara minst 15 grader om ledningarna inte töms.

Trygg-Hansa har ungefär samma erfarenhet av skador på fritidshus:

– Trots att frysskadorna är så pass vanliga och ofta orsakar besvär med långa reparationer, så stänger bara varannan fritidshusägare av vattnet i sitt fritidshus under vintern. Och bara varannan tittar till sin stuga regelbundet, säger Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Om inte ledningarna i fastigheten töms får temperaturen INTE understiga 15 grader, en utgångspunkt som det inte ska tummas på.  

Frysskador i huset kan leda till omfattande läckage.

– De största och dyraste skadorna beror ofta på att husägaren inte har stängt av vattnet med huvudkranen och då blir läckagen väldigt omfattande. I äldre hus är ledningarna ofta dåligt isolerade, kylan spränger vattenledningarna och när det blir plusgrader strömmar vattnet ut i huset, säger Annika Berglund.

– I vår kan det bli andra, betydligt större, extrautgifter om en frysskada uppstår. Förutom att det kan bli dyrt kan även återställningsperioden vara lång. 

Tips för att undvika frysskador: 

•    Stäng av huvudkranen och låt alla kranar i tvättställ, dusch och diskho stå öppna över vintern.

•    Stäng av vattentillförseln till disk- och tvättmaskin. 

•    Töm vattnet i ledningarna/vattensystemet.

•    Tappa ur vattnet i varmvattenberedare, pumpar och annan utrustning.

•    Öppna alla kranar och spola toaletten så att vattencisternen blir tom.

•    Häll miljövänlig frostskyddsvätska (glykol) i värmesystem, vattenlåsen i golvbrunn, tvättställ, wc och diskho.

•    Spola toaletten en sista gång så att vattenbehållaren töms.

Ha koll på värme och ventilation

Att låta lite värme vara i gång skyddar fastigheten mot frysskador. Om inte ledningarna i fastigheten töms får inte temperaturen understiga 15 grader. Sänk inte värmen för att spara pengar – det kan leda till omfattande frysskador som är både dyra och tar lång tid att åtgärda. 

Oavsett om huset är uppvärmt eller inte under vintern är det viktigt att inomhusluften kan cirkulera. God ventilation gör att du undviker mögel- och fuktskador i väggkonstruktioner med mera. Luften står nästan stilla när det är samma temperatur inne och ute så öppna husets ventiler, dörrar och skåpluckor så att luften kan cirkulera överallt.

Om du låter värmen vara på

• Låt innetemperaturen vara minst 15 plusgrader.

• Häll frysskyddsvätska i behållare med vatten.

Om du stänger av värmen

• Stäng av elen med huvudströmbrytaren. Som extra säkerhet kan du även lossa säkringarna.

• Dra ur sladdar från vägguttagen och förvara samtliga utomhussladdar inomhus under vintern.

• Stäng av kyl- och frys. Dörrarna bör stå öppna så att det inte börjar lukta instängt. Ett tips är att lägga en trasa över dörrarna så att de inte stängs.

MEST LÄSTA

Senaste nytt