Byggde hemlig underjordisk bunker – i sin trädgård

Det började med ett stort hål i trädgården och slutade med ett perfekt gömställe.
Här är bunkern som ligger gömd under gräsmattan. 
– Jag använder mest min bunker för att spela hög musik och göra hobbyprylar i lugn och ro, säger Colin Furze från England.
Just nu vill fler än någonsin göra som Colin: bygga sin egen skyddsbunker. 

Rysslands invasion av Ukraina i februari har väckt en stor rädsla för kärnvapenkrig hos många. Men även oro för naturkatastrofer och terroristhot har plötsligt skapat en enorm efterfrågan på att bygga skyddsbunkrar i anslutning till sitt hus. 

En italiensk bunkerbyggare i Italien berättade för SVT i somras att 1000 förfrågningar kom in på bara en månad. 

– Vi haft den här firman i 20 år och byggt 50 skyddsrum på de åren. Men nu har efterfrågan exploderat, säger Giuilio Caviocchili på företaget Minus Energie.

Hur går det till att bygga en bunker? Svaret finns i flera klipp på Youtube, men ett av de mer lyckade byggena finns hos Colin Furze från Stamford i England.

Så här började bunkerbygget: med ett stort hål i trädgården.

Han startade projektet redan 2015 och har på allmän begäran valt att visa upp sin färdiga bunker igen. I klippet får vi svar på det mesta om bunkerbygge, men inte vad själva bygget kostade:

– Jag har lovat firman som gjort jobbet att inte avslöja prislappen, men jag kan säga att det kostar lika att bygga om ett helt vardagsrum hemma, säger Colin Furze. 

Enligt Colin har bunkern varit en bra investering: 

– En fastighetsmäklare ansåg att om jag ska sälja huset i framtiden så bör jag marknadsföra bunkern som det mest värdefulla på fastigheten: ”en bunker med ett hus på köpet” ungefär…

Vägen ner i bunkern går via en dold lucka i trädgårdsskjulets golv (skjulet längst t v i bild)

Filmen visar hur en grävmaskin skapar ett stort, djupt hål i trädgården i det idylliska radhusområdet. Sen snabbspolas arbetsprocessen där man ser hur stålramar, cementform, tak i gjutjärn och tjocka väggar i stål byggs upp. 

En skyddsbunker som ska hålla för ett bombanfall bör ha ca 70-100 cm tjocka cementväggar, och ungefär lika tjockt tak. 

Att välja rätt plats är också viktigt: grundvattennivån bör vara tillräckligt låg för att inte orsaka läckor eller onödigt tryck mot väggar och golv. 

Väggar av stål och sen en tjock betonglåda utanför.

Gropen måste dessutom vara tillräckligt djupt för att skyddsrummet, när det väl har kommit på plats, ska täckas över med ett flera meter tjockt jordlager.

Och så kan man inte bara placera en betonglåda under jord och kalla den bunker: man måste ha tillgång till rinnande vatten och och ventilation. 

Colin Furze är stolt över sin ventilation; ”det luktar aldrig illa här och det är en behaglig temperatur”. 

Men har Colin byggt upp ett matlager för att klara en kommande katastrof? Nja, hans konservlager imponerar inte på en riktig ”prepper” och han har bara sovit i bunkern ett par nätter för att fly från stekheta sommardagar.

Den hemliga vägen ner till bunkern, via skjulet i trädgården.

– Jag använder mest bunkern till att spela hög musik med mitt band och göra hobbyprylar i lugn och ro, säger han. 
– Men jag älskar bunkern och ångrar inte en sekund att jag byggde den. 

Stoltast är dock Colin över den hemliga vägen ner till bunkern, som går via ett dold lucka i trädgårdsskjulets golv.

Nej, Colin är ingen dedikerad “prepper”. Det lilla matlagret räcker bara några dagar.

Benämningen ”prepper” kommer från engelskans prepared (förberedd) och har närmast blivit en folkrörelse i USA tack vare vapenfixerade bunkerbyggare som väntar sig ett annalkande krig. Och där finns en stor vana av att bygga skyddsrum åt oroliga amerikaner – bunkrar som kostar allt från 700 000 kronor till flera miljoner. 

I dag handlar prepper-rörelsen mest om att ha livsnödvändigt till hands för att klara eventuella samhällskriser. Medborgare förväntas klara sig själva i upp till en vecka om viktiga samhällsfunktioner slås ut. 

I Sverige har kurser och studiecirklar om preppning tagit fart så smått. Med ett eventuellt ökande elkaos kan behovet bli ännu större av att bunkra både energi och mat.

Myndigheterna vill att vi svenskar tar ett större ansvar för vår egen hemberedskap. Du bör
t ex alltid ha mat och vatten hemma så att du klarar dig minst fem dagar utan hjälp. 

En film med handfasta tips på hur man bygger sin egen skyddsbunker.

Här kan du hitta fler tips
MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har en del matnyttig information

Myndigheten har en specifik informationssida om skyddsrum, dessutom finns mer allmänna råd om krisberedskap på webbplatsen “Din säkerhet”.

Du kan även hitta information hos Civilförsvarsförbundet.

MEST LÄSTA

Senaste nytt