Hamburger-testet går snett för TV4-kocken

Stjärnkocken Erik Videgård i TV4 har investerat mycket prestige i hur en hamburgare ska tillagas. Enligt Videgård ska man aldrig grilla en hamburgare. Men hans test med grillat mot stekt hamburgare i TV4 Nyhetsmorgon faller inte ut som han hoppas. 
– Jag tycker de smakar så lika, får man säga det? Nu blir du arg på mig, säger programledaren Rania Shemoun Olsson  

En god  hamburgare är en av de mest älskade och populäraste maträtterna i Sverige, och en klassiker på grillen när solen skiner. Men stjärnkocken Erik Videgård håller inte med, utan har sagt till Nyhetsmorgon att man aldrig ska grilla hamburgare utan delar istället med sig av sina bästa tips för att lyckas med hamburgare.

”Det här är ren kemi. Fett ger saftighet i  hamburgaren, så vad man vill ha är en frasig yta med ett saftigt inre.” förklarar kändiskocken till Nyhetsmorgon. Erik Videgård rekommenderar istället att använda sig av ett stekstål. Ett stekstål är en skiva stål som stål en hög och jämn värme som gör att  hamburgaren får en krispig yta och samtidigt behåller sitt saftiga inre.

För att bevisa att han teori stämmer lagade Erik Videgård både grillade och stekta hamburgare i TV4 Nyhetsmorgon under midsommarhelgen. De stekta hamburgarna gjordes på ett stekstål i grillen och både köttbitarna fick gotta sig med rök från hickorypellets. Det vattnas i munnen på programledarna när de får smaka burgarna. 

– Jag tycker de smakar så lika, får man säga det det, jag kan inte säga, här är jättedålig tv. Nu blir du arg på mig, säger Rania. 
– Ettan är mycket god, det här blir inte lätt. Just nu leder ettan, men jag ska smaka mer. Tvåan gick inte av för hackor heller. Ettan är grillan. Båda var väldigt goda, säger Steffo Törnquist. 

Erik Videgård verkar ta nederlaget med jämnmod och delar ändå med sig av sina bästa hamburgertips. 
– Steka är bättre för du får maillard-effekten som ger en sötare och härligare smak. 

Den som vill lyckas med hamburgarna, oavsett om det blir grillat eller stekt bör också tänka på att använda nymalet kött med en hög fetthalt, som du formar till en mindre boll. Använder du stekstål eller panna kan du trycka ut den med en press eller med en kastrull. Vänd den inte för snabbt, utan se till att den får en krispig yta, utan att bli torr inuti. 
LÄS MER: