TV-kocken: Därför ska du aldrig grilla hamburgare

När solen kikar fram och temperaturen höjs så kan det kännas lockande att ta fram grillen och slänga på några hamburgare. Det är däremot något som Tv-kocken Erik Widegård starkt avråder ifrån. “Om du grillar så droppar allt fett ner i grillen och det börjar brinna och slå lågor och det smakar bara konstigt och resultatet är att den blir torr och tråkig”, säger Widegård.

En god hamburgare är en av de mest älskade och populäraste maträtterna i Sverige, och en klassiker på grillen när solen skiner. Men stjärnkocken Erik Videgård håller inte med, utan säger till Nyhetsmorgon att man aldrig ska grilla hamburgare utan delar istället med sig av sina bästa tips för att lyckas med hamburgare.”Det här är ren kemi. Fett ger saftighet i hamburgaren, så vad man vill ha är en frasig yta med ett saftigt inre.” förklarar kändiskocken till Nyhetsmorgon.

Erik Videgård, som just nu är aktuell i SVT-programmet ”Vild kockarna” rekommenderar istället att använda sig av ett stekstål. Ett stekstål är en skiva stål som stål en hög och jämn värme som gör att hamburgaren får en krispig yta och samtidigt behåller sitt saftiga inre.

Foto: TV4 Nyhetsmorgon

TV-kocken delar även med sig av sina knep för att alltid lyckas med den perfekta burgaren. För det första är det viktigt att använda nymalet kött med en hög fetthalt, som du formar till en mindre boll innan du lägger på stekstålet.

Även vikten av hög och jämn vikt är något som är viktigt för att lyckas med den perfekta hamburgaren, och när stekstålet är varmt så trycker du ut bollen med hjälp av en bit bakplåtspapper och något tungt, exempelvis en hamburgerpress, men botten av en kastrull fungerar lika bra förklarar Videgård.

Sista knepet är att låta hamburgaren ligga och få en krispig yta och inte hålla på att vända på hamburgaren hela tiden. Det räcker med att endast vända på hamburgaren en gång för att få den krispig och härlig menar kocken. Du ser när det är dags att vända på burgaren när den börjar lossna från stekstålet och köttsaften börjar bubbla på toppen av hamburgaren.

LÄS MER: