TV4-kocken: Okända missen förstör dina knivar

Många förstör sina dyra köksknivar helt i onödan. Stjärnkocken Erik Videgård varnar för att diska knivar i diskmaskinen. 
– Eggen förstörs av flera anledningar, säger Videgård. 

Erik Videgård har blivit en av de populäraste tv-kockarna tillsammans med parhästen Jenny Alversjö i TV4 Nyhetsmorgon. Ofta lär Vidgård ut saker i köket som många inte känner till. Under söndagen var det dags för knivskola. 

Många svenskar förstör sina köksknivar genom att hantera dem fel, varnar Videgård. Ett mycket vanligt misstag är att köra dem i diskmaskinen. En fin kökskniv kan ofta kosta över 1000 kronor, men förstörs om du kör dem i diskmaskinen. 

– Gör inte det. Diskmedlet är så starkt att det förstör eggen. Dessutom innehåller diskmedlet salt som också skadar knivarna. Sedan vet du inte vad som händer i maskinen. De ligger där inne och skramlar runt, säger Videgård. 

Istället bör du handdiska dina knivar försiktigt med ett milt diskmedel. Om du hanterar kniven rätt räcker det med att bryna dem någon gång i veckan. En gång i halvåret kan det kanske vara läge att slipa dem. 
– Ska du välja en kniv, välj en ordentlig kockkniv, råder Videgård. 
LÄS MER: