Vad får du egentligen göra på balkongen i sommar?

Under sommaren är det många som ser fram emot att spendera tid ute på balkongen. Men vad är egentligen förbjudet? Fastighetsjuristen Elin har rett ut vad som gäller.

Sommaren på balkongen kan vara härlig, men många glömmer bort att ta hänsyn till grannar och föreningens regler. Elin Redner Antemar, fastighetsjurist på Fastighetsägarna, förklarar vad som är förbjudet och vad som är tillåtet att göra på balkongen.

Grillning

Trots att räddningstjänsten avråder från att grilla på balkongen finns faktiskt ingen lag som förbjuder det. Men din bostadsrättsförening kan ha egna regler som förbjuder grillning på balkongen.

Elgrill brukar vara tillåtet, men fråga alltid din bostadsförening för att vara säker. Det kan också finnas en gemensam grill som föreningen tillhandahåller istället för att tillåta grillning på balkongen.
– Däremot kan din bostadsrättsförening ha egna regler på grund av brandrisken. Stäm av med styrelsen i din förening först, kanske är det tillåtet att till exempel använda elgrill, säger fastighetsjuristen Elin Redner Antemar.

Rökning

Samma regler för grillning gäller också för rökning.
– Precis, så länge din bostadsrättsförening tillåter det så är det fritt fram att röka på balkongen. Men tänk på att visa hänsyn, skräpa inte ner och tänk på att inte störa dina grannar med röklukten, påminner Elin.

Musik


Att spela musik är tillåtet så länge du inte stör dina grannar. Informera gärna dina grannar på förhand om du planerar en fest eller tillställning.
– Så länge du inte stör grannarna så får du spela musik. Här kan det ju också vara bra att informera sina grannar om man nu planerar att ha en fest till exempel, säger Elin på Fastighetsägarna.

Sola naken

Att sola naken på balkongen är tillåtet, men kom ihåg att visa hänsyn och fundera över insynen.
– Även om sola naken är det mest naturliga för dig så är det inte säkert att det är en åsikt som delas av dina grannar. Du får göra det så länge du visar hänsyn och inte bryter mot några lagar. Ta ett extra varv också och fundera kring vilken insyn grannarna har, påpekar juristen Elin Redner Antemar.

Blomlådor och paraboler


Blomlådor ska hängas på insidan av balkongen för att undvika att de ramlar ner och orsakar skador. Vill du sätta upp en markis eller parabol? Då gäller det att få ett godkännande av föreningen innan du sätter upp det.
– Många passar på att odla på sin balkong, då är det viktigt att komma ihåg att du ansvarar själv för dina blomlådor. Häng dessa på insidan. Och ska du borra i fastigheten för att sätta upp en markis eller en parabol, se då till att ha fått föreningens godkännande först, säger Elin.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt